Združuje homeopatski princip zdravljenja, tradicionalno znanje s področja hirudoterapije in vzhodnjaške tehnike ter pristop k zdravju.

Osnovni princip Sistemske metode zdravljenja je adaptacija telesa na substance iz pijavkine sline. Med tem postopkom se telo in pijavka uskladita, tako da se izognemo običajnim reakcijam telesa (podaljšana krvavitev, edemi in rdečica kože, zatekanje tkiva, hematomi, nekroze). S procesom uskladitve se telo neha upirati zdravilnim snovem iz pijavkine sline, zato so terapije bistveno bolj učinkovite in se lahko izvajajo z manjšim številom pijavk. Vendar pa ta proces pomeni veliko več kot le samo adaptacijo. Pijavke se aplicirajo na najbolj potentne točke na telesu, zato se od prve terapije dalje pričenja proces zdravljenja tako na telesnem, kot na energetskem kot tudi psihološkem nivoju.

Med adaptacijo se redno spremlja pretok energije skozi energetske kanale, ki se v tem procesu uravnotežijo. To pa pomeni tudi zdravljenje organov oziroma sistemov povezanih z določenim meridianom. Prav lahko se zgodi, da se ravnovesje in homeostaza vzpostavita že za časa adaptacije. Med postopkom adaptacije se stanje v energetskih kanalih redno spremlja z Akabane testom.

Sistemska metoda zdravljenja, kot pove že samo ime, ni površno zdravljenje. Telo se obravnava celostno ter se zdravi do popolnega ravnovesja. Za to pa si je potrebno vzeti čas in biti vztrajen. Če se želi rešitev preko noči, ta način zdravljenja ni primeren za vas.