Profesor Krashenyuk A.I. je skupaj s sodelavci na podlagi znanstvenih raziskav utemeljil:

1. Hirudo biopsija (1992, Krashenyuk A.I. in Krashenyuk S.V.). S to raziskavo je bilo dokazano, da lahko s terapijo s pijavkami odstranimo moteča tkiva iz telesa. Pacient je imel benigni tumor v sinusnem predelu glave. Tumor se je s terapijo izločil brez operacije. Ugotovljeno je bilo, da se po terapiji na določenih točkah izločijo koncentrirana tkiva in patogeni, ki so lahko zelo pomembni v laboratorijski analizi.

2. Fenomen biokemične adaptacije (1992, Krashenyuk A.I. in Krashenyuk S.V.) je osnova in unikat Sistemske metode zdravljenja s pijavkami. Z majhno količino pijavk na določenih predelih telesa se človeški organizem adaptira na biokemične substance iz pijavkine sline. Pijavka in snovi iz njene sline ter človeško telo se uskladijo in povežejo.
Po običajni terapiji s pijavkami pride v 70% primerov do edemov na koži, zatekanja tkiv, vnetij, hematomov in nekroz na mestu ugriza.
Z biokemično adaptacijo se izognemo vsem tem nezaželenim efektom. Telo substance po adaptaciji naravno sprejema, ne »upira« se z neželenimi reakcijami, zato je kasneje možno delati z manjšim številom pijavk, hkrati pa so terapije bolj učinkovite.
Z adaptacijo dosežemo povezavo telesa in pijavke.

3. Energetski efekt terapije s pijavkami (1993 Krashenyuk A.I. in Krashenyuk S.V.). S to raziskavo je bilo dokazano, da lahko pijavke delujejo kot odlično sredstvo diagnostike. Z Akabane testom pred in po terapiji lahko zaznamo določene spremembe v energetskih kanalih. Te spremembe na informacijskem nivoju so zelo dober pokazatelj bodočih bolezni, kajti informacijski nivo je hitrejši od kliničnega.

4. Neurotrofični efekt Hirudoterapije (1996, Krashenyuk A.I., Krashenyuk S.V. in Chalisova N.I.), dokazano je bilo, da imajo vsaj tri snovi iz pijavkine sline, kot so DESTABILAZE, BDELIN 5 in BDELASTAZIN, sposobnost obnavljanja živčnih celic vključno z motoričnimi nevroni. To je odprlo široko polje zdravljenja nevroloških bolezni, vključno s cerebralno paralizo, Parkinsonovo in Alzheimerjevo boleznijo ter multiplo sklerozo. Oglejte si video:

5. Akustični efekt terapije s pijavkami (Krashenyuk A.I. in Frolov D.I.). Dokazano je bilo, da pijavke med terapijo delujejo akustično. Ultrazvočno valovanje povzroči, da substance prodrejo globlje v telo in s tem pijavka prepreči, da bi med pitjem krvi vase vnašala lastne substance. Frekvenca, ki jo oddaja v telo sega v razponu med 25 in 250 kHz. Znano je, da frekvenca okrog 200 kHz blagodejno vpliva na regeneracijo tkiv. Prav tako pa ta frekvenca sprosti proste radikale. Splošno prepričanje je, da so prosti radikali nekaj slabega, v bistvu pa gre za skladišče energije. Prosti radikali imajo desetkratno energetsko vrednost običajne molekule. Ta energija je izjemno pomembna v procesu zdravljenja.
Poleg tega je 70% našega telesa in 90% možganov sestavljeno iz elementa vode. Molekule vode so med seboj povezane, zato se valovanje na eni točki prenaša po celotnem telesu.

6. Razstrupljanje telesa (2003, Krashenyuk A.I.). Raziskava je bila narejena na 33 letnem pacientu Nikolaju. Pacient je do 12 ure normalno funkcioniral, potem pa mu je nivo energije drastično upadel. Vse popoldneve je prespal in ni imel nikakršnih interesov. Po terapijah je zbiral pijavke in opazoval kakšno je stanje njihovega preživetja po terapijah. V vsakem kozarcu je imel shranjene pijavke terapij enega meseca. Prve 4 mesece so vse pijavke preživele. To je bil znak, da v njegovi krvi ni bilo velikih koncentracij toksinov. Potem se je začelo manjše umiranje pijavk, kar še ni bilo pravi pokazatelj, ker je umiranje nekaj odstotkov pijavk v mejah normale. V devetem mesecu pa je poginilo skoraj 100% pijavk. Kasneje so se pojavile še 3 špice. To je pokazatelj, da so se toksini, neorganske substance začele izločati iz matrice, ki predstavlja 15% našega telesa. Po kakšnem letu dni se je Nikolaj začel počutiti mnogo bolje, pokazal je interes za življenjem, našel si je hobije, začel trenirati tekwando, s prijatelji odhajati na zabave, začel je z družabnim življenjem. Nikolaju je bila v otroštvu odkrita oblika epilepsije. Več kot 10 let je užival 9 do 12 različnih kemičnih zdravil. Ko so se te kemijske substance začele izločati iz telesa, se je njegovo počutje normaliziralo. Na grafu se pojavijo štirje ekstremi. Ti se pojavijo zaradi različnega difuzijskega koeficienta. Najmanjši delci se izločijo najprej, večji pa proti koncu procesa razstrupljanja.

7. Hipotermični efekt na nevrinom v malih možganih (2004, Kamynin Yu.F. in Krashenyuk A.I.). Zdravnica je pri sebi opazila paralizo dela obraza in raziskave so pokazale na nevrinom. Ker je poznala statistiko uspešnosti operacij takšnega stanja, operacije ni želela opraviti (13% pacientov operacije ne preživi, ostali pa ostanejo z večjim ali manjšim hendikepom). Profesor Krashenyuk takrat še ni imel izkušenj s takšno obliko zdravljenja, vendar je glede na njeno vztrajanje z le-tem pričel. To je ena od pacientk z najdaljšim stažem zdravljenja, saj se je pri njem zdravila 20 let. Ob tem pa normalno opravljala svoje delo. Na sliki lahko vidimo, kako se spreminja temperatura v središču nevrinoma med terapijo. Z dvigom temperature v tumorju se le-ta dehidrira in s tem mu je onemogočena nadaljnja rast.

8. Negentrofični efekt hirudoterapije (2005, Krashenyuk A.I. in Dulnev G.N.). V našem telesu naj bi bilo, kakor v vsej naravi, vzpostavljeno idealno razmerje reda in kaosa v razmerju 60:40. Profesor Krashenyuk je z akademikom Dulnevim s posebnimi napravami dokazal, da se po terapijah s pijavkami doseže idealno razmerje reda in kaosa v telesu oziroma t.i. zlato razmerje. Le-to pa omogoča optimalno delovanje telesa.

9. Aqua strukturni efekt hirudoterapije ( 2010, Semihina L.P. in Krashenyuk A.I.).Ta efekt se fizično lahko meri le na majhnih živalih. S tem eksperimentom je bilo dokazano, zakaj s pijavkami dosežemo regeneracijo. Pijavke namreč spreminjajo naš aquasistem, novejše raziskave pa dokazujejo vpliv aquasistema na razvoj nekaterih bolezni, vključno z onkološkimi boleznimi.

10. Vpliv terapije s pijavkami na kemijske procese v možganih (Krashenyuk A.I.). S to raziskavo je bil dokazan vpliv pijavk na elektro-magnetno delovanje možganov. Pijavke normalizirajo delovanje nevrotransmitorjev v možganih. Še posebej je viden dvig ravni Serotonina (postavka 4) ter narkotikov Enkephalins in Substance P (postavka 10 in 11). S terapijo s pijavkami dosežemo kumulativni učinek. S to raziskavo je bilo torej dokazano, da pijavke uravnavajo izločanje nevrotransmitorjev v možganih.