Preden se odločimo za terapijo s pijavkami, se moramo zavedati, da je terapija s pijavkami resna terapija. Ni dovolj, da samo premagamo običajen gnus, ki ga veliko ljudi doživlja ob pogledu na te kolobarnike. Terapija je popolnoma varna, vendar pa je pri njej potrebno upoštevati zlata pravila hirudoterapije. Danes, ko veliko bolezni prebolimo stoje, s pomočjo različnih kemičnih preparatov, radi pozabimo, da zdravljenje potrebuje svoj čas. Pijavka se evolucijsko milijone let ni spremenila in se tudi ne prilagaja noremu tempu življenja, ki ga danes živimo.

Zatorej, če se želimo zdraviti s pijavkami, si moramo za to vzeti čas. Sama terapija s pripravo in povijanjem lahko traja tudi dve uri.

Pred terapijo je priporočljivo opraviti osnovni krvni test, da se preveri stanje hemoglobina in elektrolitov v krvi. V primeru slabokrvnosti se terapija ne izvaja. Terapije lahko povzročijo zmanjšanje ravni hemoglobina za cca 15%, kar je povsem normalno, saj iz rane še več ur krvavimo (v večji količini sicer iztekata limfa in medcelična tekočina, krvi je dejansko samo petnajst odstotkov).

Pijavke so lahko na telo prisesane od 15 minut pa do 75 minut ali celo več. Terapija se lahko izvaja preko celega dne, preko celotnega leta, izjema so le krčne žile, kjer se terapije ne izvajajo meseca julija in avgusta.

Ko se odpravimo na terapijo s pijavkami, si oblečemo udobno oblačilo, vsekakor pa ne najljubše, saj obstaja možnost, da bo oblačilo prišlo v stik s krvjo.

Terapije s pijavkami