Za terapijo izberemo čist, topel in miren prostor. Terapevt in pacient ne smeta biti pod časovnim pritiskom. V primeru, da je pacienta strah ali ima tremo, ga mora terapevt najprej umiriti. Pijavka navadno zazna nervozo in v tem primeru nerada ugrizne. Težave z ugrizom ima lahko tudi ob visoki vlagi, ko se pripravlja na nevihto, pri kadilcih, če smo pred terapijo uživali pekočo hrano, antibiotike ali pri koži negovani z mili ter pri nanosu eteričnih ali navadnih olj, krem, parfumov. Zato mesta terapije pred terapijo ne umivamo z milom, kakor tudi ne nanašamo nobenih naravnih ali kemičnih sredstev.

Terapevt si pred terapijo pripravi in očisti pijavke ter pripravi ves material, ki ga potrebuje za terapijo. Po potrebi z britvico odstrani dlake. Ko se pacient udobno namesti in sprosti, se lahko terapija začne. Iz posode s pijavkami terapevt vzame pijavko in jo z različnimi pripomočki »prepriča«, da se prisesa na določen del telesa. Navadno se za to uporablja prilagojena brizgalka, epruveta ali steklena posodica, izkušeni terapevti pa najraje delajo z rokami. Možna je tudi zaščita kože z lepilnim trakom, tako da pijavki pustimo le del, kjer želimo da deluje.

Terapije s pijavkami

Če se pijavka ne želi prisesati, terapevt poizkusi z različnimi metodami. Od gretja kože z drgnjenjem, toplimi obkladki ali fenom, obstaja pa še nekaj trikov ki pijavko prepričajo, da se prisesa.