Ko pijavka odpade, na koži ostane majhna ranica, iz katere se lahko krvavi še več ur. Povsem normalna je 12-urna krvavitev, lahko pa traja tudi več kot 24 ur. Običajno se krvavitev zaustavi naslednji dan. Terapevt rano prekrije s sterilno gazo ali vato in čez nekaj časa preveri, kako poteka krvavenje. Krvavitev je sestavni del terapije in zelo pomembno je, da se zaustavi sama, brez kompresije. Podaljšana krvavitev ima funkcijo čiščenja rane in na ta način se izognemo kakršnikoli možnosti infekcije rane.

Prvi dan se rana načeloma ne prevezuje, temveč se na gazo dodajajo povoji. Uporabne so tudi čiste brisače, s katerimi povijamo preko povojev. Preko gaz in povojev se lahko povijejo tudi vpojne tkanine za enkratno uporabo, kot so plenice, higienski vložki, previjalne podloge.

V času krvavitve ni priporočljivo pretirano uživanje tekočin, saj lahko to spodbudi delovanje limfe in dodatno krvavitev. Zaradi večje izgube krvi, se priporočajo izotonični napitki. Ko se krvavitev ustavi pa je zaželeno pitje navadne vode v čim večjih količinah.

Zdravljenje s pijavkami

Krasta, ki nastane na rani, odpade po približno enem tednu. V izogib poškodbam kraste je priporočljivo, da rano še nekaj dni zaščitimo. Dovolj je, da nekaj dni preko rane nosimo gazo prelepljeno s trakom ali obliže. To prepreči, da bi rano poškodovala obleka, oziroma da bi si krasto spraskali. Čeprav izjemno redke (statistično 7/100.000 terapij), so sekundarne infekcije, ki se pojavijo po terapiji s pijavkami. To je tudi najpogostejša oblika komplikacij. Njihov vzrok leži ravno v poškodbi rane z obleko ali nohti. V prvih dneh po terapiji je kopanje v bazenih prepovedano.

Na mestu ugriza torej ostane ranica, na kateri se v enaki obliki naredi krasta. Okrog rane se navadno pojavi temno moder oziroma vijoličen krog velikosti petih centov. Odvisno od tipa kože, lahko nastane tudi večja modrica – kot pri udarcu. Ko krasta odpade, lahko, tako kot pri ostalih odrgninah, na mestu ugriza ostane depigmentacija. Le-ta s časom navadno izgine. Koža, ki je nagnjena k brazgotinjenju, lahko razvije keloid, zato se pri ljudeh podvrženih le-temu, terapija ne izvaja, oziroma se ne izvaja na izpostavljenih delih telesa.
Okoli rane se lahko za dan ali dva pojavi oteklina. Le-ta je lahko še posebej zajetna na delih telesa, kjer je malo tkiva – npr. sklepi, prsti. Pacient bo na tem delu občutil napetost in vročino, lahko pa se pojavi tudi rdečica. Ko se rana celi, se pogosto pojavi (močno) srbenje, kot po piku komarja. Za blaženje srbečice in za hlajenje rane lahko uporabimo kisove ali skutine obkladke, olje čajevca ali kreme kot so Kamagel ali Bepanten.

Ob izvajanju Sistemske metode zdravljenja se izognemo zatekanju tkiv, hematomom, dolgim krvavitvam in edemom ter srbenju. Ker gre za najbolj varno metodo zdravljenja s pijavkami, izvajava izključno to metodo.